Om Kenneln
Quick Check, vad menas med det?
Jo det är helt enkelt det som en av mina tikar heter i stamtavlan. Jag hade stora planer på vad min kennel skulle heta. Men verkligheten är den att det idag är svårt att få ett namn godkänt. Det ska först godkännas i sverige, sedan hos FCI. Det får inte likna något namn som redan finns. Med tanke på hur många 1000 tals kennlar som finns världen över, så är det inte lätt.
Därför blev det till slut Quick Check, det har en innebörd för mig, men kanske konstigt för andra :)
Jag skaffade min första sheltie som barn år 2002, han köptes för pengar ihopjobbade genom att sälja reklam. Året där efter blev det sheltie nr 2.
Hundar har alltid varit ett stort intresse och inom gymnasiet läste jag hund, djursjukvård, etologi mm. Som vuxen utbildade jag mig även till instruktör inom SBK. Jag har varit väldigt aktiv inom tävling och kursverksamhet. Flertalet DM vinster tar jag med mig från de åren. Nu mer finns inte tid för varken tävling eller kurser. För varje dag borta på tävling, innebär det att resten av hundarna hemma får mindre tid. För hunden spelar det ingen roll om den får sitt på en tävling eller hemma i skogen.
Avel har alltid varit ett stort intresse. Det grundades redan som barn då mina föräldrar födde upp och ställde ut Norska Skogkatter. Jag har själv ett stamnamn och har fött upp ett gäng kullar. Men det är hundar som är det större intresset. Genom mitt arbete med mjölkkor får jag också jobba med avel och djursjukvård och trots att det är en helt annan art, så är ändå mycket överförbart till hund.
2021 kände jag att äntligen finns möjlighet att starta en kennel. Jag har ett jobb som går att kombinera med vardagen med många hundar och allt vad det innebär med valpkull. Bostaden är lämplig och jag hade lämpliga tikar.
För mig är det viktigaste att mina valpar har en bra grund. En bra grund för mig är att i största möjliga mån hålla en bred avelsbas. Det är något jag absolut lärt mig av korna. Index och exteriörbedömning stämmer faktiskt långt ifrån alltid med hur djuret fungerar.
Man ska heller inte döma ut ett djur som avelsdjur pga djurets egna mindre brister. Det är inte sällan halvbra djur lämnar bättre än de som bedöms som bäst.
När man jobbar med en stängd stambok innebär det inavel. Vi kommer inte komma ifrån det som redan finns, men vi kan utifrån bästa förmåga låta bli att dubbla och vara mån om en bred avelsbas. Ingen hund är perfekt på alla plan. Inga linjer är fria från alla fel som ett levande djur kan råka ut för. För hård selektering leder bara till mer inavel och risken är att nya fel uppkommer när det är för sent att ångra sig.
Bred avelsbas är A och O.
Utopin är såklart att föda upp friska, trevliga och snygga hundar. Hur nära utopin man lyckas komma, får framtiden utvisa.
För mig är det viktigaste att varje valp jag säljer, blir älskad för den individ just den hunden är.
Och får jag önska en sak för rasens framtid så är det fler hundar i avel! Om så bara en kull. Vi måste vara rädda om avelsbasens bredd.